+ 48 539 001 800
+ 48 539 001 600
+ 48 539 001 500

O fundacji

Ministerstwo Sprawiedliwości - Dane rejestracyjne FundacjiCelem działania fundacji jest pomoc osobom zmagającym się z chorobą alkoholową oraz ich rodzinom. Warunkiem niesienia pomocy alkoholikom jest ich pragnienie uwolnienia się od choroby. Nie jesteśmy w stanie pomagać ludziom, którzy nie wykazują woli zaprzestania picia. Nie udzielamy pomocy materialnej, ze względu na fakt, iż taka pomoc stanowi stwarzanie komfortu picia.

Nasza pomoc obejmuje;

1. dowóz osób na mitingi organizowane przez grupę ”Przystań” w Kościerzynie
  2. organizacja czasu wolnego dla dzieci, tj. wyjazdy wakacyjne, obozy i kolonie
  3. uzyskiwanie środków na zakup niezbędnych przyborów szkolnych
  4. działania prewencyjne mające na celu poszerzenie wiedzy na temat choroby alkoholowej, jej przyczynach, pułapkach, przebiegu i konsekwencjach
  5. spotkania edukacyjne w placówkach kulturalno-oświatowych
  6. pomoc w organizowaniu środków na opłacenie leczenia w specjalistycznych ośrodkach leczenia uzależnień dla osób wykazujących wolę zaprzestania picia

W konsekwencji zadaniem naszym będzie podtrzymywanie trzeźwości tych osób po zakończeniu terapii. Będą oni mieli możliwość uczestniczenia w spotkaniach ze specjalistami oraz osobami z długą abstynencją, co stanowi ważny elementy w zdrowieniu każdego człowieka borykającego się z problemami uzależnienia.

Podejmując się takiej pracy mamy wielką nadzieję, że na naszej drodze staną ludzie, którzy będą wspierać fundację swoimi pomysłami. Razem będzie łatwiej nam działać na rzecz nie tylko osób uzależnionych od alkoholu, ale także ich rodzin a przede wszystkim dzieci.